وزیر جهاد کشاورزی گفت: ما باید مقیاس آبخیزداری را تغییر دهیم و در سال ۱۰ میلیون هکتار آبخیزداری و ۳ میلیون هکتار تثبیت بیابان انجام دهیم که این اقدامات به اعتبار نیاز دارد و در این خصوص محدودیت داریم لذا باید این امور را به مردم واگذار کنیم.
سید جواد ساداتینژاد وزیر جهاد کشاورزی در سومین نشست کارگروه ملی مقابله با بیابانزایی اظهار کرد: بروزرسانی پروژه خوزستان و تعمیم آن برای سایر کانونهای بحران مورد تایید همه است، پروژه خوزستان یک طرح موفق اجرایی بوده است.
وی ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزی در اجرای این طرح از هیچ کمکی فروگذار نخواهد کرد.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که محدودیت منابع و اعتبارات وجود دارد، تصریح کرد: باید با اولویتبندی طرحها را اجرا کنیم و در بودجه ۱۴۰۲ اعتباری را برای مقابله با بیابانزایی در نظر بگیریم تا علاوه بر طرح خوزستان، کانونهای ششگانه را هم پیش ببرد.
وی با اشاره به سه طرح در راستای بیایانزدایی گفت: یکی از این طرحها توسعه آبخیزداری است، در آبخیزداری هم با این منوال ۹۰ سال تا تثبیت حوضههای آبخیز زمان لازم داریم و باید برای حل این مشکل راهحلی بیابیم.
ساداتینژاد ادامه داد: ما باید مقیاس آبخیزداری را تغییر دهیم و در سال ۱۰ میلیون هکتار آبخیزداری و ۳ میلیون هکتار تثبیت بیابان انجام دهیم که این اقدامات به اعتبار نیاز دارد و در این خصوص محدودیت داریم لذا باید این امور را به مردم واگذار کنیم.
مقام عالی وزارت با بیان این که راهی به جز مشارکت مردمی در پروژهها نداریم، تاکید کرد: مردم باید از اراضی بهرهبرداری کنند و نظارت بر عهده وزارت جهاد کشاورزی و سازمان منابع طبیعی باشد لذا تا جلسه آینده باید طرح و الزامات مردمیسازی در مهار بیابان و آبخیزداری تدوین شود.
وی با اشاره به ردیف بودجه فروش اموال مازاد وزارت جهاد کشاورزی برای تامین اعتبار طرحهای بیابانزدایی و آبخیزداری گفت: از آنجایی که اعتبارات دولت محدود است، اگر به ما اجازه انجام ۱۰ میلیون هکتار آبخیزداری از محل فروش اموال مازاد و یا تهاتر اموال داده شود، میتوانیم این طرح را پیش ببریم.
وزیر جهاد کشاورزی با بیان این که اختصاص ۲۵۰ میلیون دلار اعتبار از صندوق توسعه ملی به اذن مقام معظم رهبری باعث تحرک در آبخیزداری شده بود که به دلیل تحریم دو سال است که متوقف شده، تصریح کرد: یکی از راههای دیگر برای جذب اعتبار فروش و یا تهاتر اموال مازاد است و اگر سازمان برنامه و بودجه و بخشهای تخصصی مجلس شورای اسلامی این اقدام را در بودجه ۱۴۰۲ لحاظ کنند، میتوانیم در سال جدید ۱۰ میلیون هکتار آبخیزداری و ۳ میلیون هکتار بیابانزدایی را انجام دهیم.
وی با اشاره به دستور رئیسجمهور مبنی بر تولید علوفه در مراتع رها شده، عنوان کرد: مراتع ظرفیت تولید علوفه را دارد و با این اقدام علوفه از مزارع خارج میشود و میتوانیم مزارع را به تولید محصولات اساسی اختصاص دهیم.
ساداتینژاد با بیان این که برای کاشت یک میلیارد اصله نهال به تغییر مقیاس نیاز داریم، عنوان کرد: ما در کشور ۴۰ میلیون اصله نهال میتوانیم تولید کنیم و باید مقیاس تولید را تغییر دهیم، دنیا به سمت این تغییر مقیاس و افزایش تولید رفته است و این اقدام هم با کمک مردم قابل انجام است.
وی ادامه داد: با این اقدامات ظرف ۴ سال میتوانیم به کاشت یک میلیارد اصله نهال برسیم.
مقام عالی وزارت بر ورود شرکتهای دانشبنیان در مقابله با بیابانزایی و آبخیزداری تاکید کرد و گفت: امسال سال دانشبنیان است و باید با استفاده از شرکتهای دانشبنیان بهرهوری را افزایش دهیم. دانشگاهیان سرمایههای کشور هستند و علم پشتیبان اجرای طرحهای ما است.
وی افزود: وزارت جهاد کشاورزی منابع اختصاصی برای سازمان منابع طبیعی در بودجه ۱۴۰۲ در نظر گرفته است و امیدواریم این ردیف بودجه حذف نشود تا بتوانیم طرحهای آبخیزداری و بیابانزدایی را پیش ببریم.