وزیر جهاد کشاورزی گفت: از سال ۵۰ حدود نیم قرن الگوی کشت چالش بخش کشاورزی بوده و به دلایلی این موضوع اجرا نشده است که امروز سند آن ابلاغ میشود.
سید جواد ساداتینژاد وزیر جهاد کشاورزی در اولین اجلاس سراسری الگوی کشت محصولات کشاورزی، رونمایی و ابلاغ سند کشت محصولات استانها در سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ اظهار کرد: در دولت سیزدهم نگاه ما بر آن است که ایران در جنوب غرب آسیا به اقتدار غذایی برسد که در این صورت امنیت ملی برقرار است.
وی با بیان اینکه از سال ۵۰ حدود نیم قرن الگوی کشت چالش بخش کشاورزی بوده و به دلایلی این موضوع اجرا نشده است، عنوان کرد: برخی نبود دانش لازم و برخی آماده نبودن کشاورزان را از دلایل اجرایی نشدن الگوی کشت مطرح کردهاند، در حالی که چندین بار الگوی کشت توسط سازمان تحقیقات تهیه و ابلاغ شد، اما اجرا نشد.
ساداتینژاد تصریح کرد: مشکل ما در اجرای الگوی کشت الزامات است، تا زمانی که تهیه نشود، اجرا نخواهد شد. دولت و حاکمیت با ایجاد جذابیت و مطلوبیت اقتصادی باید کشاورزان را به سمت اجرای الگوی کشت سوق دهند.
وی ادامه داد: روسیه تا سال ۱۹۹۰ وارد کننده گندم بود، اما امروز با تولید ۱۴۰ میلیون تن گندم صادر کننده است؛ بنابراین باید برای اجرای الگوی کشت مطلوبیت ایجاد کنیم.
وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به این که بنابر قانون، دولت الگوی کشت را باید تا اول مهر ابلاغ میکرد، تاکید کرد: الگوی کشت برای وزارت جهاد نیست، کار فراقوه است. این گونه نیست که تنها وزارت جهاد اجرا کند، بلکه باید حاکمیت پای کار بیاید.
وی گفت: ما اصرار بر اجرای الگوی کشت داریم و خیلیها گفتند مورد مطالبه قرار میگیرید، اما اعتقاد ما این است که باید انجام شود.
ساداتینژاد با اشاره به اجرای قانون تمرکز بعد از گذشت ۱۳ سال بیان داشت: این درحالی بود که حتی بازرس نداشتیم و با نیروهای بازنشسته و بسیج حتی بهتر از گذشته اجرا کردیم.
به گفته وی، ۴۰ درصد تولید در دنیا قراردادی است که این رقم در کشور ما یک درصد است، اما اجرای کشت قراردادی در سال گذشته منجر به خرید ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تن گندم شد.
مقام عالی وزارت با بیان این که هم اکنون اجرای الگوی کشت کار جسورانهای است اما به دلیل مشکل آب در کشور راهی جز الگوی کشت نداریم، گفت: اما در سالهای اول باید یارانه الگوی کشت داده شود.
وی ادامه داد: در قانون بودجه ۱۴۰۲ ردیفی جداگانه به الگوی کشت باید داده شود، الگوی کشت برای سال زراعی جاری تدوین و برای همه وزارتخانهها فرستاده شده است و این الگوی کشت هرسال باید متناسب با منابع آبی و اقلیمی کشور اصلاح شود.
وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: اجرای الگوی کشت کاهش ۶ درصدی مصرف آب در سال نخست، افزایش ۱۸ درصدی بهرهوری آب، رشد ۱۱ درصدی ضریب خوداتکایی و صرفهجویی ۲.۲ میلیارد دلاری در سال اول را به همراه دارد.
وی افزود: در سال ۱۴۰۲ حداقل ۳۰ همت (هزار میلیارد تومان) اعتبار در بودجه برای اجرای الگوی کشت باید در نظر گرفته شود.