سیدجواد ساداتینژاد روز جمعه در گفت و گو با خبرنگاران منطقه کاشان و آران و بیدگل با یادآوری قانون تمرکز وظایف و اختیارات مربوط به بخش کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی مصوب ۲۴ بهمن ۱۳۹۱ مجلس شورای اسلامی اظهارداشت: بر پایه این قانون همه اختیارات حوزه کشاورزی بر عهده وزارتخانه است اما از تیر ۱۳۹۸ این اختیارات به وزارت صنعت، معدن و تجارت واگذار شد.
بر پایه بند الف ماده یک این قانون، واردات و تنظیم بازار داخلی محصولات و کالاهای اساسی زراعی، باغی و گیاهان دارویی از جمله گوشت سفید، گوشت قرمز، تخممرغ از وزارت صنعت، معدن و تجارت منتزع و به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شده است.
اصلاح وضعیت کنونی و بازگشت اختیارات به وزارت جهاد کشاورزی راه حل است و تا این مشکل رفع نشود، شاید موقت قیمتها کاهش یابد اما دایمی نیست و هماهنگی بین بخشی وجود ندارد، از این رو باید اختیارات به طور کامل به وزارت جهاد کشاورزی بازگردانده شود.
نماینده مردم شهرستانهای کاشان و آران و بیدگل در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: جهاد کشاورزی بر پایه اساسنامه باید پاسخگوی نیازهای غذایی مردم در کشور باشد اما در عمل این گونه نیست، چرا که بخش زیادی از وظایف آن را وزارت صنعت، معدن و تجارت عهدهدار است. سرانه مصرف گوشت مرغ و نیاز سالانه کشور به ترتیب نزدیک ۳۰ کیلوگرم و ۲ و چهار دهم میلیون تن برشمرد و گفت: مصرف مرغ در ایران ۲ برابر میانگین جهان و علت آن ارزان بودن آن نسبت به گوشت قرمز است.
رییس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی یادآور شد: برای تامین گوشت مرغ، ماهانه باید ۱۱۰ میلیون قطعه جوجهریزی در مرغداریهای سراسر کشور انجام شود. ۲۰ درصد نهادههای دامی در داخل تامین میشود و ۸۰ درصد شامل ۹ میلیون تن ذرت، چهار و ۶ دهم میلیون تن سویا و ۲ و نیم میلیون تن جو باید از خارج وارد شود.
واردات نهادههای دامی به کشور، نیازمند تامین ازر است که بانک مرکزی باید آن را تامین کند. کشور اکنون با کمبود ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تن نهادههای دامی روبهرو است که در حقیقت باید با تخصیص ارز وارد شود که این مهم نیز یکی از علتهای افزایش قیمت گوشت مرغ است.
نماینده مردم شهرستانهای کاشان و آران و بیدگل در مجلس با اشاره به مشکلات سامانه بازارگاه و توزیع بخشی از نهادهها خارج از این سامانه گفت: این موضوع به آشفتگی قیمت مرغ دامن میزند که البته به وزارت جهاد کشاروزی تذکر داده شده است. نهادههای دامی در هر مکانی بیشتر از قیمت مصوب به فروش برسد بازار سیاه و تخلف محسوب میشود چون هم اکنون تمام نهادهها با ارز چهار هزار و ۲۰۰ تومانی وارد میشود.
رییس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: هیج نهادهای از گمرک جمهوری اسلامی ایران نباید بدون اجازه وزارت جهاد کشاورزی خارج و توزیع شود که البته معاون این وزارتخانه اعلام کرد چند محموله بدون مجوز خارج و توزیع شده که بازار سیاه به وجود آورده است.
نبود نظارت بر جوجهریزی در مرغداریهای کشور را عامل دیگر گرانی گوشت مرغ است و نهادهها باید بر اساس تعداد جوجهریزی به مرغداریها تحویل شود اما نظارتی در این خصوص وجود ندارد، شاید برخی مرغداران بخشی از جوجهها را معدوم کنند و نهادههای تحویلی را در بازار سیاه به فروش برسانند که آمارها بیانگر آن است که تخلف در این زمینه وجود داشته است.
وی متصل نبودن سامانه بازارگاه وزارت جهاد کشاورزی به سامانههای گمرک جمهوری اسلامی ایران را مشکل دیگری در زمینه افزایش گوشت مرغ دانست و توضیح داد: این دستگاهها باید بدانند چه مقدار نهاده وارد کشور میشود تا برای توزیع آنها برنامهریزی داشته باشند.
رییس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه هر هفته در این کمیسیون نشستهایی برگزار میشود، اظهار داشت: در حوزه مدیریت، پاسخگویی و فرماندهی میدان اتفاقی رخ نداده است. اختیارها باید به طور کامل به جهاد کشاورزی واگذار شود، افزود: وزیر جهاد کشاورزی باید به عنوان متولی ساماندهی به وضعیت قیمت مرغ، تخم مرغ و گوشت قرمز با قدرت ورود پیدا کند تا بازار کنترل و شرایط بهبود یابد.
7 آذرماه 1399
منبع: ایرنا