
کاهش ۵۰ درصدی تولید فرش در منطقه کاشان؛ دومین قطب تولید فرش ماشینی دنیا (۲)
نماینده مردم شهرستانهای کاشان و آران و بیدگل در مجلس شورای اسلامی گفت: همزمان با تصمیم جدید ارزی دولت ۵۰ درصد تولیدکنندگان فرش ماشینی در منطقه کاشان تولیدات فرش ماشینی خودورا کاهش دادند و تولید خود را متوقف کردند.
*فرش ماشینی با برگشت دلار ۴۲۰۰ تومانی صادرات زمینگیر میشود
سید جواد ساداتی نژاد، در گفتگوی اختصاصی با پایگاه خبری تحلیلی صنعت فرش ایران (عصرفرش) گفت: فرش یکی از صنعتهایی است که با بحث نوسانات ارزی اخیر دچار چالش شده است.
وی با اشاره به نشست هماندیشی که با اعضای اتحادیه فرش ماشینی در شهرستان آران و بیدگل داشته است گفت: تولیدکنندگان فرش ماشینی در این منطقه با تصمیم جدید ارزی دولت و نوسانات ارزی دچار چالشهای متعددی شدند که اگر مسائل آن حل نشود صنعت فرش ما زمینگیر میشود.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با تأکید بر تذکر این مسئله به وزیر و شرایط حساس ناشی از نوسانات ارزی در حوزه فرش ماشینی بهویژه در منطقه کاشان و آران و بیدگل که دومین قطب تولید این صنعت در دنیا محسوب میشود گفت: در این خصوص حتی رایزنی، مکاتبات و نامهنگاری زیادی مبنی بر شفافسازی وضعیت با معاون اول ریس جمهور، وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی و معاونین آنها داشته است که با این تصمیم چند مسئله و معضل وجود دارد.
*اولین چالش: خریدهای اعتباری نخ با سررسید ۸ ماهه یا یکساله
ساداتی نژاد، یکی از موضوعات مبتلا را بحث خریدهای اعتباری تولیدکنندگان فرش ماشینی دانست و گفت: تولیدکنندگانی که نخ را به قیمت ۳۸۰۰ تومان از کشورهای دیگر به روش اعتباری با سررسید ۸ ماهه یا یکساله خرید کردند و فرش را در بازار به همان قیمت فروختهاند الآن که میخواهد پول نخ را در سررسیدش بدهد ارز نیست از کجا تأمین کند.
وی، لحاظ نکردن مسئله ارز خریدهای اعتباری در بخشنامه بانک مرکزی را تأکید و تصریح کرد: اکنون تولیدکننده فرش ماشینی از کجا ارز تأمین کند که بتواند آنها پرداخت کند ارز آزاد هم که قاچاق است.
به گفته وی، این مسئله در اعتبار تولیدکنندگان ایرانی نیز در بحث مراوداتی که با تولیدکنندگان نخ دارند اختلال ایجاد میکند.
*تهیه ارز با نرخ متعارف عامل ورشکستگی و تعطیلی فرشیها
نماینده مردم شهرستانهای کاشان و آران و بیدگل در مجلس شورای اسلامی، اظهار کرد: از طرف دیگر تولیدکنندگان فرش ماشینی اگر بخواهند ارز را با نرخهای متعارف تهیه کنند این صنعت باید ورشکسته و تعطیل شود، یعنی چگونه میتواند بالای ۶ هزار تومان پرداختی انجام بدهد.
ساداتی نژاد، بهنگام سازی و ساماندهی بهسرعت سامانه نیما را در این خصوص از بانک مرکزی خواستارشد و گفت: این مسئله خرید اعتباری برای کسانیکه از قبل خرید داشتند نیز در سامانه وارد شود.
وی، همچنین برگزاری یک نشست با حضور نمایندگان تولیدکنندگان فرش ماشینی و بانک مرکزی را برای رسیدگی به این مسائل و مشکلات را درخواست کرد و گفت: با توجه به اینکه کاشان شهری با بیش از ۶۰ هزار نفر مشغول به کار در صنعت فرش است بنابراین رسیدگی به این مسئله موضوع جدی هست تا تبعات آن باعث توقف تولید بیکاری در این منطقه نشود.
*دومین چالش: بحث ورود موقت نخ است
به گفته وی، بحث ورود موقت نخ دومین موضوعی است که وجود دارد و تقریباً میتوان گفت نزدیک به بحث اعتباری است مسئله ورود موقت است یعنی برای کسانیکه نخ را بهصورت عبور موقت نیز وارد کردند و فرششان را بافتند یک چالشی وجود دارد.
*سومین چالش: فروشهای ریالی است
ساداتی نژاد سومین چالش را فروشهای ریالی تولیدکنندگان برشمرد و گفت: بعضی از خریداران عراق و افغانستان فرش را بهصورت ریالی از تولیدکننده ما میخرند یعنی تولیدکننده فرش را بهصورت ریالی فروخته است حال اکنون برای تبدیل ریال به ارز دچار مشکلاتی میشود.
*گمرک مشکل بعدی است
وی گمرک را مشکل بعدی یادآور شد و گفت: صادرکننده ما الآن فرش را صادر کرده است و در بهترین حالت بهعنوانمثال فرش با تراکم ۱۲۰۰ شانه را از او ۲۲ تا ۲۵ دلار خریدهاند اما ارزیاب گمرک برایش نرخ ۴۴ دلار را قیمت میزند شاید تا دیروز این مسئله خیلی مهم نبود ولی الآن با این تغییرات نرخ ارزی که میگویند شما دلار را برگردان تولیدکننده با این تفاوت میتواند چه کند.
به گفته وی، گمرک نیاز است که قیمت واقعی را برای یک دورهای بگذارد که بیلان صادرات افزایش داشته باشد و آن نرخ را بالاتر بگوید ولی الآن با توجه به نوسانات ارزی که وجود دارد باعث به هم ریختن اوضاع تولیدکننده میشود.
*افزایش ۳۰ درصدی مواد اولیه
برای آگاهی از آخرین مطالب و پیوستن به کانال ما در سروش اینجارا کلیک کنید.